Sint Nicolaas (Afl. 36)

22 August 2021, 06:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]

Sint Nicolaas

Het Sint-Nicolaasfeest is prachtig! De goedheiligman, een ster in de canon van de Nederlandse cultuur. Daar hoeft niet over te worden gediscussieerd. Ik ben wekelijks op zoek naar bijzondere Rotterdamfoto’s. In het fraaie fotoboek ‘Henk Hartog Rotterdam gefotografeerd 1960-1970’, in 2009 uitgegeven door Arnoud Voet, valt mijn oog op dit zo oer-Hollandse straattafereel. Een sinterklaasoptocht anno 1960.

Wij zien de Sint in een heuse koets, en hij wordt door een degelijk fanfarekorps met vrolijke muziekklanken begeleid. Er is veel bekijks, het is een vast ritueel. Het volk struint op de 1ste Pijnackerstraat. De sfeer en het gedoe rond de Sint en zijn Pieten, ons zo bekend, is aan buitenlanders moeilijk uit te leggen. Dat is juist het grappige. Het is verschrikkelijk dat steeds meer lieden in ons land dit traditionele erfgoed trachten te verstieren. Zal de onschuldige lezer zeggen: ‘Ja, maar het gaat het toch om een verklede man met een aangeplakte witte baard en een gehuurde mijter op z’n kop?’ Precies! Dat is nu juist het aardige. Gun toch alle drie- vier- en vijfjarigen hun fijne momentjes. Het is toch bizar dat dit soort foto’s in de periode 15 november tot 5 december tegenwoordig amper meer gemaakt worden.

Terug naar Henk Hartog (1939-2002). Deze vakbekwame persfotograaf was zeer gedreven. Hij heeft ons vele honderden bijzondere foto’s nagelaten. Hij was bij zijn collega’s geliefd. Waarom? Henk Hartog stelde zich altijd bescheiden op. Hij was geen druktemaker, hanteerde plichtsgetrouw zijn camera en had een prima oog voor de juiste ‘shoot’. Collega’s uit de periode 1960 – 1980 - waren o.a Daniel van der Ven, Ary Groeneveld, Hans Keijzer, Peter Molkenboer, Ton de Haan, Cor Vos, Jan van der Hoeven, Niels van der Hoeven, Hans Akkersdijk, Zier Oosterwijk, Tieleman van Rijnberk en Paul Stolk.

Een vreemd idee, dat er toen nog analoog werd gefotografeerd. Wat een werk kostte dat niet. Filmpje ontwikkelen in de donkere kamer, bad, fixeren, spoelen, drogen, vergroten en afdrukken op speciaal papier. De fotograaf was indertijd zeker een uurtje of wat in de weer met het omvangrijke procedé. Was het resultaat in vergelijking met de digitale wereld zoveel beter? Geenszins. Toch zie je aan de afdrukken van ruim een halve eeuw geleden dat haast alle onderwerpen ‘vol liefde’ op de gevoelige plaat werden gezet. Net als nu ontdekte je in de jaren zestig beauty’s in kranten, tijdschriften en boeken. Er bestaat nog een deel 2 foto’s Henk Hartog. Daar besteed ik nog een keer aandacht aan.